Panourile fotovoltaice au fost construite si dezvoltate pentru a transforma lumina provenita de la Soare in energie electrica.
Componenta unei instalatii de panouri fotovoltaice este data in mare parte de PANOURILE FOTOVOLTAICE in sine si INVERTORUL.
Panourile fotovoltaice transforma radiatia luminoasa in Curent Continuu. Invertorul converteste energia electrica continua in energie electrica alternativa. Instalatia solara fotovoltaica functioneaza ca un mic generator de energie electrica, care prin invertor injecteaza energia produsa in reteaua de distributie a energiei electrice.
In functie de constructie, modulele fotovoltaice pot produce energie electrica dintr-o gama specifica de frecvente luminoase, dar, in general, nu pot acoperi intreaga gama solara (in special, lumina ultravioleta, infrarosu si lumina scazuta sau difuza). Prin urmare, o mare parte din energia luminii solare incidente nu este folosita de panourile solare, ceea ce ar putea oferi eficiente mult mai mari daca este luminata cu lumina monocromatica. Principala aplicatie a unei instalatii de energie solara fotovoltaica este producerea de energie electrica din radiatiile solare. Productia de energie poate fi la scara larga pentru consumul general, sau la scara mica pentru consum in locuinte mici, adaposturi montane sau cladiri din zone izolate.Utilizarea energiei solare fotovoltaice pentru iluminat public, diferentiaza in mare masura doua tipuri de instalatii fotovoltaice:
Instalatii fotovoltaice pentru conectarea la retea, unde energia produsa este utilizata in intregime pentru vanzare catre reteaua de distributie.
Instalatii fotovoltaice izolate din retea, care sunt utilizate pentru autoconsum, fie ca este o locuinta izolata, o statie de releu de telecomunicatii, o statie de pompare apa pentru irigare etc. In cadrul aplicatiilor de energie solara fotovoltaica neconectate la retea gasim in multe domenii ale vietii de zi cu zi.
Energia solara fotovoltaica este utilizata in dispozitive mici, cum ar fi calculatoare, ca pentru iluminatul stradal in anumite zone, pentru a alimenta motoare electrice si chiar au fost dezvoltate masini si avioane care functioneaza exclusiv profitand de radiatia solara ca sursa de energie. In cadrul instalatiilor fotovoltaice conectate la retea exista centrale solare fotovoltaice. O centrala fotovoltaica, de asemenea un parc solar sau statie fotovoltaica, este o centrala mare de producere a energiei electrice, proiectata pentru vanzarea productiei sale catre reteaua de electricitate. Este cunoscuta si ca ferma solara, mai ales daca este localizata in zone agricole.